Tiedotusjaosto

Tiedotusjaoston puheenjohtaja: Ari Immonen  p. 040 5462 757,
ari.immonen57(at)gmail.com
Jäsenet: Eija Immonen, Anne Piipari, Kari Santala, Pia Santala, Karin Muikku, Markus Muikku, Niina Rajala, Venla Viinijoki ja Niina Kokko.
Ripsaus-lehden taitto: Anne Piipari

Syyskokouksessa 2013 Ristiinan Pursiseuraan perustetun tiedotusjaoston tehtävänä on vastata seuran tiedotustoiminnasta.

Jaosto ensimmäinen ponnistus oli uusia nettisivut ja ne ovat seuran tärkein tiedotuskanava. Vuoden 2016 aikana avattiin jäsenille nettisivuilla käyttäjätunnusten takana olevat jäsensivut. Myös sähköpostitse lähetetään tiedotteita kaikille, joiden sähköpostiosoitteet ovat seuralla tiedossa.

Toinen suuri haaste on ollut jäsenlehden julkaiseminen. Ensimmäinen väripainatettu jäsenlehti ilmestyi vuonna 2015, jolloin  seura täytti 40 vuotta, joten ensimmäinen lehti oli myös juhlanumero. 

Jäsenlehden nimestä järjestettiin kesällä 2014 nimikilpailu. Nimiehdotuksia tuli 50. Tiedotusjaosto valitsi näistä neljä ehdokasta, joista kaikki rosvopaistilla 16.8.2014 mukana olleet saivat äänestää voittajan. Äänestyksen tuloksena uuden jäsenlehden nimeksi tuli Ripsaus. Jäsenlehti ilmestyy vuosittain huhtikuussa.

Lehti tarvitsee myös toimittajia. Jos olet kiinnostunut osallistumaan Ripsauksen tekemiseen ja toimittamiseen, ota yhteyttä Ariin.

Tiedotusjaosto on järjestänyt vuosittain seuran jäsenille valokuvakilpailun. Valokuvakilpailu järjestetään jälleen kesän 2024 kuvista ja tulokset julkistettiin ja palkinnot jaetaan pikkujouluissa, jotka on samalla kauden päättäjäiset.

 

 

 

KORKIA – NAVIS RUND -NAVIGOINTIKILPAILU.  ISOKORKEA 01.07.2023  

KILPAILU KARTTA / SUURENNETTU KARTTA-OTE ~ 1:31660 / MITAT OTETAAN LATITUDIASTEIKOLTA. NAVIGOINTIELEKTRONIIKAN KÄYTTÖ ON SALLITTU!  ” GOOGLETTAMINEN ” KIELLETTY!

REITIN KÄÄNTÖPISTEISSÄ ON X MÄÄRÄ RASTILAUTOJA. KILPAILUNOPEUS ON 6 Kn. 

KILPAILUN JOHTAJA: ARI VAINIO 040 531 5978  

Kilpailun lähtösuunta on ~ Luode ja lähtölinja Korkian laiturin linja keskellä salmea

 

 Mikä on käytettävän kartta-otteen eranto tänä vuonna 10’ tarkkuus?    __________________

 1. Aja Korkian ja Kaitasaaren pohjoispuolitse, pysytellen salmen keskivaiheilla. Pistäydy matkalla koordinaatti pisteessä 61°26,3N 27°37,5’E            
  Rastitunnus? ________

 

 1. Aja pisteeseen joka sijaitsee Vapunluoto-Kaitasaari linjan jatkeella,    1 kaapelimitan päästä alimmasta linjataulusta.
  Rastitunnus? _________

 1. Ota tästä suunta ~kaakkoon ja tarkista 4,2m väylän ensimmäinen      punainen lateraaliviitta.                                                
  Rastitunnus? _________

 1. Aja lateraaliviitalta 14 min TS 155°
  Rastitunnus? _________

 2. Ota kääntöpisteestä TS 28° ja aja 0,6 Nm .     
  Rastitunnus? _________   

 Minkä karttamerkin ylitit?  ____________________________

 1. Aja Koordinaattipisteeseen 61°23,7’N 27°39,0´E
  Rastitunnus? _________

 1. Lähde Koilliseen ja kierrä Häränhäntä Itä-Pohjoispuolelta   20m  syvyyskäyrää  seuraten. Aja koordinaattipisteeseen 61°24,6’ N 27°38,5’E 
  Rastitunnus? _________

 2. Palaa Korkiaan, tarkista matkalla Saunaniemen lateraali viitta. Rastitunnus? _________

 

Mikä oli reitin kokonaismatka? ________________________________

 

Montako kuuttia syntyi tänä keväänä Saimaalla (10 tark) __________________kpl

 

Saimaalla siirretään Norppia, mistä ja mihin ?  ______________________________________________________________________________________________________________

 

Mitkä olivat 2 ensimmäisten siirretyn nimet?  _____________________________________

 

Kuinka korkea Korkia on? Mitta merenpinnasta, 5m tarkkuus_____________________

 

Puuttuva rasti -200p / Väärä tai puuttuva vastaus -20p (kohta) / Matka 0,1 Nm -20p, (virhevapaa +/- 0,1Nm )/ Aika virhe -20p min (virhevapaa +/- 1min) 


 

Oikeat vastaukset teoria kysymyksiin:

Mikä on käytettävän kartta-otteen eranto tänä vuonna, 10’ tarkkuus?          Vastaus: 11° 

                                                                                                                          Minkä karttamerkin ylitit ?   
Vastaus: VHF-yhteydenotto piste


Mikä oli reitin kokonaismatka?
Vastaus: 9,9Nm / 1h39min

 

Montako kuuttia syntyi tänä keväänä Saimaalla (10 tark) ?
Vastaus: 100_kpl

 

Saimaalla siirretään Norppia, mistä ja mihin ? 
Vastaus: Pihlajavedeltä > Kolovedelle ja Etelä-Saimaalle

 

Mitkä olivat ensimmäisten (2) siirrettyjen norppien nimet ? 
Vastaus: Amalia ja Tuukka

 

Kuinka korkea Korkia on ?  Mitta merenpinnasta, 5m tarkkuus
Vastaus: 135m

Laiturijumppa

Jos venettä ei koskaan huolleta, todennäköisesti ongelmia kasaantuu. Joku osa reistailee tai pitää jopa vaihtaa. Sama pätee myös meihin ihmisiin. Jos jätämme itsemme huoltamatta, kohtaamme todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin ongelmia. Siksi on tärkeää pitää huolta myös omasta kehosta. Pitämällä säännöllisesti huolta toimintakyvystäsi, varmistat, että veneilystä nauttiminen onnistuu tulevinakin kesinä. 

Veneilemme ympäristössä, jossa on monia mahdollisuuksia ylläpitää liikuntakykyä. On lukuisia saaripolkuja, vesi on usein uimalämpöistä ja muutenkin luonto on lähellä. Joskus kuitenkin tulee erilaisia tilanteita (hirvikärpäset), kun metsään ei tee mieli mennä. Silloin hyvä vaihtoehto on esimerkiksi laiturijumppa. Mikään tapa liikkua ei ole huono. Sanotaan, että paras harjoitus on se, joka tulee tehdyksi. Kokosimme kuitenkin tähän lyhyen ja helpon laiturijumpan, jonka voi toteuttaa kuka vaan ja missä vaan. Välineeksi on hyvä varata jokin keppi, kuten harjanvarsi.

Oheinen jumppa kehittää niitä ominaisuuksia, joita vesillä liikkuessa tarvitsemme. Seuraavilla liikkeillä kehitämme tasapainoa, lihasvoimaa sekä liikkuvuutta. Hyvä tasapaino auttaa meitä ennaltaehkäisemään esimerkiksi kaatumisia. Vaikutus korostuu vielä liikkuvalla alustalla, kuten veneessä. 


Laiturijumppa 1-3 kierrosta

 

Harjoitus 1. Polven nosto keppiin

  

 
Ohje: Pidä kädet suorana alaviistoon kuvan mukaisesti, harjanvarsi käsien välissä. Seiso suorassa ja nosta jalkoja vuorotellen. Pyri koskemaan polvella harjan vartta. Kiinnitä huomio omaan ryhtiin. Ota tarvittaessa tukea. Toista 8-12 kertaa per jalka.


Harjoitus 2. Hyvää huomenta

 

Ohje: Seiso suorassa, hartioiden levyinen haara-asento. Aseta harjan varsi niskan taakse. Lähde kumartamaan selkä suorana eteenpäin, polvissa pieni jousto. Älä anna selän pyöristyä. Toista 5-10 kertaa. 

 

Harjoitus 3. Sivutaivutus

 

Ohje: Nosta harja ilmaan kädet suorana. Lähde taivuttamaan vuorotellen sivulta toiselle. Toista 5-10 kertaa per puoli. Vinkki: Voit myös tehdä taivutukset harja niskan takana.

 

Harjoitus 4. Varpaille nousu

 

 

 

 

Ohje: Seiso suorassa, hartioiden levyinen haara-asento. Aseta harja niskan taakse. Lähde nousemaan varpaille, pyri pysymään hetki ja laskeudu rauhassa alas. Tarvittaessa ota tukea. Toista 8-12 kertaa.


Harjoitus 5. Hartoiden nosto

 
 

Ohje: Seiso suorassa. Pidä kädet suorana ja harjan varsi käsien välissä. Nosta hartiat ylös ja rentouta. Toista 8-12 kertaa.


Harjoitus 6. Kepin vienti taakse

 
 

Ohje: Seiso suorassa. Nosta keppi kädet suorana ylöspäin ja vie niin pitkälle taakse kuin pystyt. Vältä selän notkistumista. Toista 8-12 kertaa.